פלפל חריף היה בעבר נחלתן של מדינות דרום אמריקה בלבד. נתיבי הסחר העולמיים הרחיבו את גידול וצריכת הצ׳ילי בכל העולם עד כדי כך שהיום רבע מהאוכלסייה העולמית צורכת צ׳ילי באופן יומיומי. מגוון הפלפלים עצום, קיימים מעל 300 סוגים ברחבי העולם עם טווח חריפות וטעמים משתנים.
קצת היסטוריה
פלפל חריף- התבלין העתיק בעולם היה חלק בלתי נפרד מהמטבח המקסיקני כבר לפני 6000 שנה. הפלפלים הראשונים הגיעו לאירופה ב-1492 בספינתו של קריסטופר קולומבוס שהביא איתו לאירופה תפוחי אדמה, שעועית עגבניות והמון צ׳ילי. הוא זה שנתן להם את השם פלפלים מתוך ההיכרות עם הפלפל השחור- התבלין החריף ביותר שהיה ניתן למצוא בתקופה זו באירופה.
פלפל צ׳ילי גדל בצורה מתורבת באזור דרום אמריקה במשך שנים ונצרך באופן קבוע ע״י האוכלוסייה המקומית. עם הגעתו של הפלפל צ׳ילי לאירופה בזכות נתיבי הסחר שעליהם שלטה האימפריה הפורטוגזית הוא אומץ בהתלהבות רבה באיזורים נרחבים בעולם כגון סין, הודו, והחלקים החמים יותר של אירופה- ספרד, פורטוגל ואיטליה.
מאיפה מגיעה החריפות שבצ׳ילי?
חריפותו של פלפל הצ’ילי נובעת מריכוז הקפסאיצין הגבוה ברקמת החיבור שבין הגרעינים לפרי ובבשר הפרי עצמו. כל זן של פלפלים נבדל בכמות הקפסאיצין ובטעמים הנלווים אליו. אפקט החריפות קורה במפגש שבין החומר הפעיל לקולטני הכאב על הלשון ולא לבלוטות הטעם. הגוף מגיב לחריפות ומניע תהליכים כמו חילוף חומרים מהיר, זרימת דם מוגברת, הזעה, עיניים דומעות ואף נוזל. במקביל הגוף משחרר גם אנדורפינים אשר מעוררים בנו תחושות מעוררות וחיוביות.
לחריפות הצ׳ילי סגולות רפואיות רבות. הוא מונע מחלות בזכות כמויות גדולות של ויטמין B ו C , בטא קארוטן, אשלגן, מגנזיום וברזל. אכילת פלפל חריף יכולה לשמש כמשכך כאבים וטיפול בדלקות פרקים.
Calabrian Chili
בקצה המגף האיטלקי שוכן מחוז קאלבריה. מזג האוויר באזור חם ולח עם מעל 300 ימי שמש בשנה וטמפ׳ שלא יורדות מתחת ל- 5 מעלות בחורף. תנאי מזג אוויר אלו יוצרים אקלים אידאלי לגידולי פלפל חריף. תושבי המחוז מגדלים פלפלים כבר מאות שנים. הפלפל הוא פרנסתם, חלק מהתרבות והמטבח המקומי ואפילו מקשט את הבתים והרחובות בעיר דיאמנטה בירת המחוז.
בשנת 1992 חגגו בעיר דיאמנטה 500 שנה להגעתו של קולומבוס לג׳נואה עם הפלפלים הראשונים. העיתונאי אנזו מונאקו רצה להנציח את התאריך ויזם ארוע שכולו סביב הפלפל הקלאבריאני המקומי. מאז ועד היום מתקיים פסטיבל פלפלים בשם״Peperonico״ אשר נמשך שבוע ימים ומארח מופעי רחוב, הרצאות, וטעימות ברחבי העיר.
Delizie Di Calabria
החברה נוסדה בשנת 1985 ע״י משפחת סקאליס ממחוז קלאבריה במטרה לשמר את המסורת הקולינרית הענפה שהתבססה על הפלפלים המקומיים.
השלב הראשוני בתהליך הקמת המפעל היה איסוף מידע מתושבים ותיקים שהגיעו לאזור מדרום אמריקה ויוון על מתכונים ושיטות שימור מסורתיות. הידע שהתקבל מהאכלוסייה היה הבסיס לפיתוח החברה ומגוון המוצריה. ה״אני מאמין״ של החברה הוא השילוב בין מסורתיות מקומית לבין חדשנות בתחום קידום ומיתוג המוצרים.
בבסיס העשייה של חברת Delizie נמצא הפלפל הקלאבריאני וסביבו נרקחים מגוון מוצרים נוספים. כיום החברה מייצרת עשרות סוגים של מוצרי מזווה המשלבים מגוון סוגים של פלפלים חריפים הגדלים באזור.
לפלפל הקאלבריאני יש מקום של כבוד בין שפים וחובבי חריף בעולם בזכות איכותו ועושר הטעמים שלו ההופכים אותו לסמן של איכות וטעם ייחודי.
ניתן לשלב פלפלים חריפים במגוון גדול מאוד של מתכונים. הייחוד של הפלפל הקאלבריאני נובע דווקא מהעובדה שהחריפות שלו לא משתלטת על כל המנה ומנעד הטעמים הנוסף שלו מתבל את המנה בניחוח פירותי קליל. כפית קטנה ממנו יכולה להקפיץ מנות כמו פסטה, פירות ים, תבשילים וכריכים.
ספגטי סרדינים חריפים
חומרים ל 4 מנות
500 גרם פסטה ספגטי De Cecco
1 פחית סרדינים Ortiz
4 שיני שום קצוצות
2 כפות שמן זית
1 כף ממרח פלפלים Delizie Di Calabria
1 כפית פרוסות פלפלים בשמן Delizie Di Calabria
¼ כוס מי בישול של הפסטה
קורט מלח
חופן עלי פטרוזיליה קצוצה
להגשה: פרמזן מגורד
אופן ההכנה:
מבשלים את הפסטה לפי הוראות יצרן. שומרים כ ¼ כוס מי בישול בצד ומסננים.במחבת מטגנים שמן זית, שום וממרח פלפלים, מוסיפים את מי הפסטה ומערבבים. מפרקים את הסרדינים לחתיכות בגודל בינוני ומוסיפים לרוטב. מקפיצים את הספגטי במחבת יחד עם הרוטב ומפזרים מעל פטרוזיליה קצוצה.