אורז. אחד מהדגנים המהווים את הבסיס התזונתי של מעל חצי מאוכלוסיית העולם.
גידולי אורז נמצאים במקום הראשון בגידולים לצריכה ישירה של בני האדם בעיקר באזור אסיה ואפריקה אך ניתן למצא כמעט בכל מטבח בעולם מנות מסורתיות אשר מתבססות על אורז
קיימים אלפי תתי זנים של אורז אך רוב צריכת העולם היום מתבססת על ״האורז האסיאתי״ גם תחת הכותרת אורז אסיאתי ניתן לבדל את סוגי האורז לשתי קטגוריות עיקריות:
- אורז ג׳פוניקה בעל גרגרים קצרים וכמות עמילן גבוהה כמו ריזוטו, אורז דביק, אורז לסושי.
- אורז אינדיקה בעל גרגרים ארוכים וכמות עמילן נמוכה כמו הבסמטי, יסמין, פרסי.
בתוך שתי הקבוצות האלו ניתן למצא תתי זנים ברמות איכות וטעם שונים.
למה להשקיע באורז איכותי?
בשנים האחרונות אנחנו מכירים לעומק את חומרי הגלם איתם אנו מבשלים ואופים. היום, נבחר את הקמח המתאים להכנת פיצה, שוקולד בעל מוצקי קקאו גבוהים להכנת עוגה או מחית עגבניות חלקה להכנת רוטב לפסטה. גם מדפי האורז התרחבו מאוד בשנים האחרונות עם שפע של זנים, אורכי גרגיר משתנים ושיטת הכנה שונה לכל סוג אורז. ידע הוא כוח. ככל שנעמיק יותר את ההבנה שלנו בחומרי גלם כך נוכל להיות צרכנים מודעים, טבחים מיומנים ונצליח לבשל מנות טעימות ובריאות יותר.
הום- מאלי- אורז פנומנאלי!!
זן האורז מסוג יסמין הוא הנפוץ ביותר בתאילנד אך כמו בכל תחום גם לאורז יסמין יש מנעד איכויות רחב ולמרות שהשם אורז יסמין מתייחס לניחוח האורז, לא כל אורז יסמין מאופיין בארומה הייחודית.
אורז יסמין איכותי נקרא – Hom Mali Rice.
בשנות ה-50 חקלאי תאילנדי שמר חלק מהזרעים שגדלו אצלו בשדה לשנה הבאה וכשהוא זרע אותם בשנה שאחרי, הוא גילה שיש להם ריח מדהים בבישול ולכן החליט לקרוא להם KHAO HOM MALI שהפירוש של זה הוא אורז (KHAO) בנינוח יסמין (HOM-MALI) למרות שבפועל הארומה שלו היא לא של יסמין והוא נקרא ככה בגלל הצבע הלבן של הגרעין שהוא בצבע הפרח של היסמין.
עם השנים עוד חקלאים שמעו על הזן שלו והתחילו לגדל אותם בעצמם עד שהממשלה לקחה על זה חסות והתחילה לעשות ניסויים במדינה כדי לראות איפה הכי כדאי לגדל אותו.
באזור Thang Kula Rong-Hai מגדלים אורז יסמין מסוג ״Hom Mali״ אשר נחשב בעיניי רבים לאורז הטוב בעולם! ההום- מאלי זכה 7 פעמים בפרס האורז הטוב בעולם ב- 15 השנה האחרונות בתחרות אשר נערכה בכנס האורז העולמי (IWR – International World Rice conference).
באזור זה מתקיימים תנאי גידול אשר בזכותם צמח האורז נכנס ל״סטרס״ אשר גורם לו לשחרר ניחוח שנקרא בעולם המקצועי 2AP. הסטרס של הצמח נגרם בעקבות מזג אוויר קיצוני. הצפות בתקופת הגשמים, יובש מדברי, קור עז וערפל כבד.
תנאים אלו מניבים אורז בעל ארומה שמזכירה עלי פנדן שניתן להבחין בה ברגע שהוא פוגש מים ולאחר תום הבישול רק הולך ומתעצם. גרגירי האורז ארוכים אך יציבים ורמות העמילן בינוניות.
Do more with less– Sarisangdao
מותג אורז ייחודי אשר לקח על עצמו גידול וייצור אורז ברמה הגבוהה ביותר תוך שמירה והצלה של איזורי גידול בצפון מזרח תאילנד. אורז Hom Mali של Sarisangdao הינו המותג עטור פרסים בילנאומיים אשר מעידים על איכותו יוצאת הדופן בעל תו איכות אירופאי PGI המגדיר אותו ע״פ אינדיקציה גיאוגרפית השמורה לאיזור זה בלבד.
תהליכי הגידול של שדות האורז של Srisangdao שונים במהותם משיטות גידול אורז קלאסיות אשר מביאות בחשבון את צרכי ורווחת החקלאים באזור. שתילת הזרעים נעשית לפני בוא המונסונים כאשר האדמה יבשה וחרושה ובמרווחים גדולים. עם בוא הגשם, האורז מתחיל לנבוט ומניב כמות גדולה ואכותית יותר של אורז לעומת שדות אשר נשתלים בצפיפות רבה. שיטה זו מקלה על החקלאים מצד אחד, ומייצרת תוצר איכותי במיוחד מצד שני. בשדות של Srisangdao עושים שימוש בשיטות חקלאות מודרניות כגון רחפנים, מכונת שתילה עם GPS ומנכשי עשבים חשמליים. חשיפת החקלאים הותיקים לטכנולוגיה חדשנית מביאה איתה גם שיפור והתייעלות בתהליכי הגידול, קבלת מוצר איכותי יותר וגם רוח ואנרגיה חדשה בתחום אשר לא השתנה שנים רבות. כחלק מהחדשנות של המותג הם ייצרו אריזה ממוחזרת מקליפות האורז שזכתה בפרסי עיצוב רבים.
מה מאפיין את האורז של Srisangdao
- גרגירי אורז דקים ומוארכים
- צבע לבן פנינה
- ארומה עשירה
- טעם עמוק
- מרקם ורסטילי- האורז יכול להיות במרקם דביק או ״אחד אחד״
- מתאים לתהליכי בישול שונים- סיר אורז, בישול כמו פסטה, או באידוי
- עמידות רבה לאחר הבישול- האורז שומר על טעם ומרקם גם לאחר קירור
אורז Srisangdao משנה את כללי המשחק! גם אורז בעל טעם וריח ייחודיים וגם אורז אשר מתאים למגוון גדול של מנות.